header

header

18 februari 2013

Att tillåtas vara den jag är.

De senaste veckorna är det många tankar som snurrat i huvudet på mig. Framför allt tankar om att gifta sig och allt vad det innebär. Inte så konstigt kanske :). Något som fortfarande ligger och mal och som jag inte kan släppa är alla dessa förväntningar som plötsligt dyker upp. Inte enbart förväntningar man själv har utan förväntningar eller rättare sagt antaganden från andra.

Plötsligt är det en "mall" man ska passa in i. Saker man förväntas göra. En del har blivit förvånade över att jag inte bytt efternamn. Det skulle tydligen vara självklart att göra. Varför då? För mig är detta inte det minsta självklart. För mig är mitt efternamn bara inte ett namn för mig. Det betyder faktiskt ganska mycket mer. Det kommer från min släkt - mitt ursprung, från min farmor och farfar som jag älskade över allt annat på denna jord. Eftersom jag inte har några syskon som kan "föra vårt släktnamn vidare" så vill jag behålla det. Det är den jag är och den jag vill vara. Varför förmodas jag ge upp en sådan sak? Jag är jag.

Det finns även fler förväntningar/antaganden som tydligen följer med att man gifter sig med den man älskar. Saker man förväntas "ställa upp" på. En anledning till att vi valde att bara ha en cermoni för oss själva beror huvudsakligen på mig. Jag avskyr nämligen att vara i centrum. Jag skulle inte ha njutit en sekund utav ett "riktigt" bröllop utan hade legat sömnlös i flera veckor inför vad som komma skulle. En fest där jag skulle vara en del av det som var i centrum. Att sitta och lyssna på ord riktade till mig (även om de var vackra). Att ha allas ögon på mig. Vilken mardröm!

Jag har alltid haft svårt för att prata inför människor. Att vara i centrum i en stor grupp. Fortfarande när jag är bland vänner kan jag tycka det är jobbigt att öppna munnen. Sitter hellre tyst och iakttar. Vill inte att alla ska se på just mig. Att redovisa i skolan ska vi inte tala om. Illröda kinder, ont i magen, svettiga händer, stammande ord. Till slut tvär vägrade jag stå inför klassen och plåga mig själv och mina lärare insåg att det var lika bra att låta mig redovisa ensam. I ett tomt klassrum med bara läraren.

Jag vet att jag är egen. Faller inte in i någon mall. Gör inte eller utsätter mig för saker jag inte tycker om. Kan som sagt tvär vägra om jag inte vill. Varför göra saker jag inte mår bra av? Jag vet jag är på mitt vis. Det har jag alltid varit och kommer alltid att vara.

Vad vill jag då säga med detta inlägg?? Jo, min förhoppning och önskan är att jag ska få tillåtas att vara den jag är med alla mina fel och brister. Låt mig falla utanför ramarna för vad som förväntas av mig. Låt mig slippa göra saker jag inte vill eller inte mår bra av. Låt mig vara den jag är!

Ännu mera vackra blomster!

Har inte bara funderat i dag utan har även hunnit med att baka lite matbröd. Luktar hemtrevligt i hela huset. Det gillar jag!


Önskar alla en fin måndag!


4 kommentarer:

  1. Självklart ska man få vara den man är! Det är bra gjort att dig att kunna vägra ibland, det är jag för dålig på jag anpassar mig alldeles för mycket efter alla andra.

    Och det är inte alls konstigt att vilja behålla sitt efternamn tycker jag. Många jag känner väljer att behålla sitt eller så får de mannen att ta deras ;) man ska göra som man känner!

    Bra och tänkvärt skrivet av dig Carina! Kram Jennifer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Jennifer! Detta har gått och gnagt i mig ett tag nu så det var skönt att få skriva av sig lite.

      Varm kram Carina

      Radera
  2. Jag känner igen mig Carina! Tror inte jag passar in i någon mall - och det är helt ok har jag (äntligen) kommit fram till. Det är en skön känsla!

    jag uppskattar att du delar med dig av dina tankar. Tycker det är fint att du har behållit ditt efternamn och de starka känslor du har. Att gifta sig är ju en av livets stora händelser. Då vill man att det ska bli så bra som det bara kan bli, precis som ni vill ha det.

    Tack för tänkvärda ord och ett fint inlägg!

    Varm kram
    Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv Lotta! Skönt att du kommit fram till att det är ok att vara den man är. Det är en bit kvar för mig men jag är på väg.

      Hoppas du har det bra! Stor kram Carina

      Radera

Tack för du lämnar några ord hos mig!